Han är lasersvetsningens superambassadör
– Med den här tekniken kan jag skapa svetsprogram som gör lasersvetsningen mer effektiv vilket gör att kostnaden per detalj minskar – och det i sin tur gör att vi kan jobba med produktionssvetsning i större volymer, säger Patrik Karlsson som äger och driver Ltech i Bredaryd.
Produktionssvetsning med laser
Han visar ett exempel på en liten fixtur, inte större än en tändsticksask. Med ett svetsprogram, en automatiserad svetsarm och ett rörligt svetsbord är det plötsligt fullt rimligt att gå från lasersvetsning av enstyck och fåstyck till produktionssvetsning av 500 detaljer.
Målet, förklarar Patrik, är att så småningom kunna erbjuda helautomatiserad produktionssvetsning med laser och palettsystem.
– Ja jag skulle gärna göra serier på 5 000, säger Patrik och ler.
Från verktygssvetsning till innovationsprojekt
Det är ingen underdrift att konstatera att Patrik brinner för lasersvetsningens många möjligheter. Hans intresse drev honom att starta Ltech för åtta år sedan – ett engagerat serviceföretag med stor erfarenhet och kunskap inom verktygssvetsning.
Men även om verktygssvetsning är basen så är det innovativa utvecklingsprojekt inom krävande industri som har blivit allt fler under åren. Patrik och hans kollegor på Ltech har lasersvetsat allt ifrån specialinstrument för titthålskirurgi till detaljer för utvecklingsprojekt inom rymdteknik.
Smarta lösningar för finmekanik och elektronik
För lasersvetsning är den optimala svetsmetoden, förklarar Patrik, för sammanfogning av riktigt små detaljer inom exempelvis finmekanik, elektronik och kirurgi.
– TIG- och MIG-svetsning är bara att glömma när det gäller små detaljer. Microlasersvetsning är det som krävs om du ska sammanfoga små detaljer med höga krav på funktion, hållfasthet och toleranser.